Walka o Niepodległość Polski 1939-1947. Armia Krajowa na Podhalu

Zasady działania

Każdy żołnierz 1 PSP AK był traktowany z godnością i starano się spełniać jego podstawowe codzienne potrzeby.

Unikalne dokumenty:  Żołnierz 1 PSP AK w czasie wojny otrzymywał następującą należność żołnierską.                                                                                                                  

Zaopatrzeniem w 1psp AK zajmował się oficer zaopatrzeniowy pułku. Miesięczne zaopatrzenie planowano według przedstawionego zapotrzebowania, które uwzględniało ilość żołnierzy w oddziale. Zapotrzebowanie zawiera artykułu spożywcze jak i papierosy, notesy /kalendarzyki/ czy też mydło do mycia i golenia. Z uwagi na wszędobylskie insekty / pchły i wszy/ na które skarżyli się żołnierze – była to wówczas sprawa bardzo pilna i poważna. Bardzo często zwracano się o przydział butów, które podczas wojny były towarem deficytowy….

Zamawiane artykuły spożywcze: chleb, kawa konserwowa, cukier, mięso wołowe lub wędzonki, jarzyna twarda /groch, fasola, kasza, mąka/, jarzyna świeża /ziemniaki, buraki ćwikłowe, marchew , kapusta/, słonina, masło, sól, cebula świeża, włoszczyzna, pieprz, papryka, marmolada, ocet.

Sporządzony jadłospis świadczy o tym, jak profesjonalnie dowództwo dbało o żołnierzy. Były to racje żywnościowe dla przebywających w obozie.

Jadłospis oryginalny 4 batalionu 1 PSP AK  strona A